Het orkest werkte regelmatig samen met grote artiesten op de grootste internationale podia:

  • José Van Dam, Mstislav Rostropovitch, Aldo Ciccolini, Mischa Maïski, Maurice André, Arthur Grumiaux, Philippe Hirshhorn, Georges Octors, Jean-Pierre Wallez, Guido Kremer, Louis Lortie, Jian Wang, Ivry Gitlis, Antoine Tamestit, Henri Demarquette, Richard Galliano, het kwartet Modigliani, Jean-Philippe Collard, Gérard Caussé, Renaud en Gauthier Capuçon, Augustin Dumay, Maria João Pires… ;
  • Parijs, Peking, Abu Dhabi, Amsterdam, Rotterdam, Boekarest, Bayreuth, München, Luxemburg, Zurich, Genève, Sint-Petersburg, Brussel…

Van 2003 tot 2013 werd het orkest op bijzonder dynamische wijze geleid door Augustin Dumay, beroemd dirigent en muziekdirecteur.
In 2014 werd hij op een bijzonder enthousiaste manier opgevolgd door Frank Braley.

Met Jean-François Chamberlan, zijn eerste viool, treedt het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie regelmatig op in België.

Het orkest is een partner in de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd en speelt regelmatig in de muziekkapel van Koningin Elisabeth, in de Bozar, in Flagey en op een hele reeks muziekfestivals.

Het orkest vormt ook eigen muzikanten. En voert stukken op voor kinderen en jongeren. Het werkt mee aan voorstellingen van opera’s en muziektheater. Occasioneel wordt ook meegewerkt aan projecten in de jazz, rock en wereldmuziek.

In Bergen, de thuisstad van het orkest en  Culturele hoofdstad van Europa in 2015, speelt het orkest een divers en origineel repertoire. Elk seizoen worden optredens gepland met grote internationale artiesten.